Štítky

neděle 25. května 2014

Prvních 100

NÁZEV: PRVNÍCH 100

AUTOR: Kass MORGAN
PŘELOŽILA: Ivana SVOBODOVÁ
NAKLADATELSTVÍ: YOLI
POČET STRAN: 278
ROK VYDÁNÍ ČR: 2014
¨
ANOTACE: Od ničivé nukleární války žije lidstvo ve vesmírných lodích vysoko nad radioaktivním povrchem Země. Nyní je však sto mladých delikventů, které společnost považuje za postradatelné, vysláno na nebezpečnou výpravu s cílem znovu kolonizovat planetu. Může to být jejich druhá šance na život... nebo sebevražedná mise. Stovka odsouzenců, pronásledovaných nástrahami divoké přírody a tajemstvími své minulosti, musí bojovat, aby přežila. Nikdy se z nich neměli stát hrdinové, ale nakonec mohou být poslední nadějí pro CELÉ lidstvo.

     Příběh můžeme sledovat ze 4 pohledů a to z pohledu Clarke, Wellse, Bellamyho a Glass. Tři z nich mají povinnost letět na Zemi, ale skutečnost se nevyvíjejí podle plánu, protože Bellamy má ve výpravě i svou sestru, což je ojedinělé, protože podle zákonů nikdo nesmí mít sestru ani bratra. V opačném případě se to trestá smrtí rodičů a dítě se přesune do ,,sirotčince´´. Bellamy, aby se do lodě dostal, postřelí kancléře, otce Wellse, a nastoupí na loď, vězeň Glass této příležitosti využije, aby se dostala ven a zároveň za svým přítelem Lukem, který si už, ale za ni našel náhradu.

     Clarke po příletu zjistí, že Wells přiletěl jen kvůli ní, ale bohužel se Wells nedočká takové odezvy, jakou si vysnil, protože kdysi ji ublížil i když to myslel dobře. Spousta lidí je zraněných a oni nemají léky, protože při dopadu se od lodi odtrhly a jsou někde okolo. Když se léky konečně najdou a pomůžou hlavně nejlepší kamarádce Clarke, Thalii, někdo je v noci ukradne. Všichni podezírají Bellamyho sestru Octavii.

     Ale byla to skutečně ona, jestli ano, potrestají ji? Co je na této planetě zvláštní? Zůstane Glass bez postihu za to, že utekla? To vše se dočtete tady v této napínavé knížce.

     Mně osobně se knížka líbila, není sice tak napínavá jak seriál, který je mimochodem naprosto rozdílný od knížky, ale někomu by se mohla hodně líbit.

HODNOCENÍ:

2 komentáře:

  1. Nechceš sem dát okénko pro pravidelné čtenáře abych tě mohla sledovat? :) máš pěkný blog :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem knihu ještě nečetla, ale mám jí na seznamu knížek, které chci od Ježíška :)
    Zatím se koukám jen na seriál! Nesnáším čekání na třetí díl z druhé série!
    Pěkná recenze, ale asi bych se více rozepsala o tvém názoru a o postavách, ale jinak super. Máš krásný blog :)

    OdpovědětVymazat